WIOSNA NA TALERZU – PRZYKŁADOWE MENU 1500 KCAL/dzień!

W powietrzu czuć już zbliżające się wielkimi krokami lato. Nasze otoczenie jest coraz bardziej zielone – najwyższy czas na zmiany w jadłospisie!

Jeśli jeszcze nie uporałeś się z oczyszczeniem organizmu po zimie – pora wprowadzić kilka zasad i zmienić dotychczasowe nawyki. W trzech prostych krokach uporasz się z toksynami i szkodliwymi związkami chemicznymi, które zalegają w organizmie ZOBACZ.

Jeśli już jesteś gotowy to zachęcam do wiosennego menu, pełnego młodych, sezonowych warzyw i witamin – nowalijki to nasz dzisiejszy temat!

Halved and Whole Beets bxp159775h

Zanim wybierzesz się po zakupy, sprawdź, na co zwrócić uwagę:

Nawet, jeśli pod wpływem ciepłych promieni słonecznych poczujesz smak na świeże warzywa, to pamiętaj, że dopiero w maju dostaniemy najlepsze nowalijki!

Zwróćmy uwagę, aby miały jędrną skórkę i żywy kolor. Nie kupujmy warzyw zwiędniętych, gnijących i pleśniejących z naruszoną skórką. Unikajmy również tych - nad wyraz przerośniętych! Pierwsze nowalijki są dość drogie, a ich cena, niestety nieadekwatna do jakości. Brak wysokich temperatur i odpowiedniego nasłonecznienia w pierwszych tygodniach wiosny powoduje, że ich produkcja odbywa się szklarniowo z wykorzystaniem nawozów sztucznych i chemicznych oprysków. Warto poczekać na warzywa gruntowe, które będą tańsze i dużo zdrowsze!

W trosce o zdrowie nasze i bliskich, pamiętajmy o dokładnym myciu warzyw, obieraniu skórki, jeśli to możliwe. Również ważne jest, aby nie przechowywać warzyw w szczelnie zamkniętych woreczkach foliowych, gdyż wytwarzają wtedy toksyczne dla zdrowia substancje!

Zachęcam do sprawdzenia świeżego i bardzo dietetycznego menu!

Green Chiles bxp159785h

Przykładowy wiosenny jadłospis na ok 1500 kcal/dzień:

  1. Szybkie I Śniadanie godz. 7.30:

Szklanka ciepłej, przegotowanej wody z cytryną lub zaparzone mielone siemię lniane na pusty żołądek

Płatki jaglane (0,5 szkl.) z dowolnego rodzaju mlekiem (1 szkl.) kokosowym lub migdałowym + garść owoców sezonowych (najlepiej smakuje z malinami, truskawkami, borówkami) + ew. łyżeczka miodu, cynamonu do smaku

 

  1. Czas na II Śniadanie godz. 10.30:

Bułka graham + serek twarogowy (półtłusty 70g.) + świeże nowalijki: rzodkiewka, młody szczypiorek, kiełki (można zjeść także z dodatkiem sałaty, natki pietruszki, pomidorów lub ogórków gruntowych)

Do picia – mały kefir naturalny 1,5% (200ml)

 

  1. Obiad godz. 14.30:

Corn on the Cob bxp159790h

Miseczka zupy ze świeżej botwinki (wywar warzywny, drobno krojona młoda marchew, seler, por, pietruszka, ziemniaki i botwinka w całości razem z liśćmi). Można dodać jedno jajko na twardo i łyżkę jogurtu naturalnego! Ważne, żeby unikać dodatków w postaci śmietany, kostki rosołowej, sztucznych jarzynek i weget. Smak świeżych, wiosennych warzyw się obroni!

Grillowana pierś z indyka (120g.) z dodatkiem brązowego ryżu (50g.) i gotowaną na parze marchewką z zielonym groszkiem

 

  1. Podwieczorek godz. 17.30:

Szybki koktajl warzywno-owocowy

Pierwszy przykład: liście świeżego szpinaku, 1 banan, 1gruszka + mleko migdałowe

Drugi przykład: jarmuż, natka pietruszki, sałata rzymska, brzoskwinia, garść truskawek/malin + mleko migdałowe

Wszystkie produkty drobno siekamy. Mleko dodajemy według uznania, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję. Zamiennikiem mleka migdałowego, może być mleko lub woda kokosowa.

 

  1. Kolacja godz. 19.30-20.30 (min. 3 godz. przed snem):

Lekka sałatka z pełnoziarnistego makaronu (60g., gotowany al dente) z dodatkiem zielonych szparagów (obierz poniżej główki, odetnij zdrewniałe końcówki, ugotuj na półmiękko w osolonej i posłodzonej wodzie, osącz i pokrój na kawałki), kawałkami wędzonego łososia, świeżymi ziołami (bazylia, majeranek), oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawioną wedle uznania.

 

Pamiętajmy o nawadnianiu, najlepiej – ok. 2 l. wody niegazowanej – między posiłkami!